Oryginalna sałatka po japońsku
Śledzie przyrządza się na wiele sposobów, zarówno bardziej tradycyjnych, jak śledzie pod pierzynką, czy różne sałatki ze śledziami marynowanymi, jak również w wersjach bardziej egzotycznych, jak choćby śledzie z dodatkiem rodzynek i orzechów. Pewną odmianę stanowią śledzie po japońsku.
Śledzie po japońsku:
6 matiasów
3 jajka
¾ puszki groszku
3 ogórki kiszone
nieduża cebula
sól, pieprz
majonez
łyżka jogurtu naturalnego
Śledzie moczyć w chłodnej, przegotowanej wodzie około godz. Następnie osuszyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i posiekać, ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na talerzu. Odcedzony groszek wymieszać z cebulą i ogórkami i ułożyć na około jajek. Na to położyć śledzie pokrojone w paski. Całość polać majonezem wymieszanym z jogurtem i doprawionym solą i pieprzem. Tę wersję śledzi po japońsku można także nieco zmodyfikować.
Składniki:
3 jajka
2 średnie cebule
12 plastrów ogórka kiszonego
groszek konserwowy
majonez
3 płaty śledzi marynowanych
słodka papryka w proszku
ocet spirytusowy 10%
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na połówki. Cebulę posiekać w piórka, przełożyć na sito i sparzyć. Odsączoną, posypać 2 łyżeczkami słodkiej papryki i polać 3 łyżeczkami octu, dokładnie wymieszać. Cebulę ułożyć na półmisku, na niej umieścić plastry ogórka w sześciu kolumnach, a następnie połówki jajek. Śledzie odsączyć i przekroić wzdłuż na połówki. Każdą połówką owinąć jajka. Udekorować majonezem. Całość posypać groszkiem konserwowym.
Bardzo prosta sałatka śledziowa po japońsku:
30 dag filetów śledziowych w oleju
2 cebule
½ puszki groszku konserwowego
¾ szkl. gęstej śmietany
2 łyżki musztardy
łyżka oleju
cukier, pieprz, sól
zielona sałata i ugotowane marchewka do dekoracji
Osączone śledzie kroimy w cienkie paseczki. Cebulę kroimy w cienkie talarki, sparzamy i odcedzamy. Musztardę mieszamy ze śmietaną i olejem, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i solą. Śledzie mieszamy z groszkiem i cebulą. Całość polewamy sosem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.