Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Śledzie pod pierzynką z burakami krok po kroku

postheadericon Śledzie pod pierzynką z jabłkiem lub marchewką

Śledzie podawać można na wiele okazji i w rożnych postaciach. Najczęściej pojawiają się na wigilijnym stole, jednak równie dobrze smakują w postaci przeróżnych sałatek śledziowych podawanych na różne okazje.

Sposobów przyrządzania jest tak wiele, jak wielu jest kucharzy, a każda potrawa smakuje doskonale. W przyrządzaniu sałatek najważniejsze jest to, by odpowiednio dobrać składniki, ale także by dać czas na „przegryzienie się”, bo nawet sałatka warstwowa ze śledzi, czyli taka, której się nie miesza, musi mieć czas na dojście do perfekcyjnego smaku. Jedną z bardziej znanych i często wykonywanym potraw z tych ryb, są śledzie pod pierzynką.

Składniki:

50 dag filetów śledziowych (matjasów)

1 duży ziemniak

1 cebula

1 średni burak

1 dużą marchewka

1 kwaśne jabłko

1 szkl. majonezu

Śledzie odsączamy i, jeśli są zbyt słone, moczymy w wodzie z dodatkiem mleka. Następnie kroimy w kostkę. Ziemniaka, marchewkę i buraka gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Na spód przezroczystej salaterki kładziemy pokrojone śledzie, następnie ziemniaki, cebulę, a na to warstwę majonezu. Później buraki, znowu część majonezu, marchew, majonez, jabłko i pozostały majonez, który właśnie tworzy tę pierzynkę. Sałatkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub podajemy od razu.

Śledzie pod pierzynką II:

3 płaty śledziowe

3 duże ziemniaki

3 duże marchewki

2 średnie buraki

kilka ogórków kiszonych

1 por

1 duże jabłko

1 duża cebula

3 jajka

majonez, musztarda

sól, pieprz

Ziemniaki, marchew i buraczki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy. Śledzie kroimy na małe kawałki, cebulę, pora, jabłko i ogórki siekamy w kostkę, buraki, ziemniaki i marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, jajka kroimy w drobną kostkę. W salaterce układamy warstwami: śledzie posypane pieprzem, warstwa musztardy, cebula, buraki, ogórek kiszony, część majonezu, ziemniaki, część majonezu, marchew, kolejna warstwa majonezu, jabłko, por, cienka warstwa majonezu. Całość posypać jajkiem i posmarować grubszą warstwą majonezu.