Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Pikantne potrawy ze śledzi krok po kroku

postheadericon Śledzie po meksykańsku w sosie salsa

Śledzie są jedną z tych ryb, które przyrządzić można na bardzo wiele sposobów. Tradycyjnie, pod pierzynką lub w postaci kolorowej sałatki śledziowej znane są niemal każdemu. Dania te mają bardziej neutralny smak.

Jednak dla tych, którzy lubią eksperymentować, ciekawym doznaniem będzie sałatka hawajska i sałatka sułtańska, które podawane są na słodko. Na przeciwległym biegunie, znajdują się bardziej pikantne dania ze śledzia. Są to na pewno śledzie po meksykańsku i w sosie salsa. Propozycja ta jest skierowane do osób, które lubią wyraziste, meksykańskie, ostre potrawy. Zwłaszcza pierwsze danie może okazać się bardzo, bardzo pikantne.

Śledzie po meksykańsku:

6 śledzi solonych

3 średnie cebule

papryka konserwowa

ogórek konserwowy

puszka czerwonej fasolki

olej, ocet

ziele angielskie, liść laurowy

ostra papryka chili

cukier

koncentrat pomidorowy

ostry ketchup

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać ziele i listek. Ogórek i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do cebulki. Doprawiamy chili, ketchupem, koncentratem, cukrem i odrobiną soli. Całość powinna być ostra, a jednocześnie słodko-kwaśna. Całość ostudzić, dodać odsączoną, pokrojoną papryką. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać wody. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miseczki, zalać sosem i pozostawić pod przykryciem w lodówce (powinny chłodzić się dwa dni). Dodając różną ilość papryki chili, można uzyskać bardziej lub mniej pikantną wersję tej potrawy.

Równie pyszne i egzotyczne, a jednocześnie mniej ostre, będą śledzie w sosie salsa. Do ich przyrządzenia potrzeba:

½ kg płatów śledziowych w oleju

1/3 słoiczka konserwowej papryki

2 ogórki kiszone

1 cebula

ząbek czosnku

½ puszki pomidorów

1 mała puszka koncentratu pomidorowego

olej

cukier, sól

Śledzie odsączyć, pokroić na kawałki o wielkości 2-3 cm. Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek drobno siekamy, szklimy na oleju. Dodajemy pomidory, koncentrat, doprawiamy do smaku cukrem i solą. Całość dusimy. Do wystudzonego sosu dodajemy ogórki pokrojone w kostkę, odsączoną, pokrojoną paprykę oraz śledzie. Całość pozostawiamy w lodówce na noc.