Egzotyczna sałatka z ananasem
Śledzie znane są na polskich stołach od wieków. Uważane są zwykle za postną potrawę, a także obiekt pożądania kobiet w ciąży. To jednak także doskonały dodatek do wielu sałatek.
Większość Pań domu przygotowuje tradycyjne śledziowe sałatki warstwowe, a także słynne śledzie w śmietanie. Najczęściej do sałatek dodaje się śledzie marynowane lub solone. Jednak ryby te można podawać także w bardziej egzotycznych połączeniach. Świetnie smakują śledzie przyrządzone po japońsku, czy też w wersji meksykańskiej, w sosie salsa. Bardzo ciekawe jest także połączenie śledzi ze słodkim ananasem. Wersji tej potrawy jest kilka, a w zależności od dodatków, potrawa może być słodka lub pikantna.
Sałatka z ananasem:
4 płaty śledziowe (matjasy)
1 puszka groszku konserwowego
1 por
30 dag świeżego ananasa
1 puszka kukurydzy
5 łyżek śmietany
pieprz i ostra papryka do smaku
Śledzie płuczemy (jeśli są bardzo słone, moczymy) i kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączamy, ananasa obieramy i kroimy. Pora myjemy i kroimy w drobne talarki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i papryką. Przed podaniem najlepiej jest sałatkę schłodzić.
Sałatka śledziowa z fasolą i ananasem:
5 płatów śledzia w oleju
2 plasterki ananasa z puszki
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy konserwowej
3 jajka
1 cebula
sól, pieprz
majonez
Śledzie odsączamy, płuczemy. Ryby, ananasa, jajka ugotowane na twardo i cebulę kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy, fasolkę dodatkowo przelewamy zimną wodą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku.
Śledzie z ananasem w sosie curry:
50 dag matjasów
kilka plastrów ananasa z puszki
5 łyżek majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
płaska łyżeczka curry
pieprz biały
Śledzie dokładnie myjemy, jeśli są zbyt słone moczymy w wodzie z mlekiem i odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki. Majonez, curry, pieprz mieszamy, można dodać odrobinę cukru. Takim sosem zalewamy kawałki śledzia. Przykrywamy. Sałatka najlepiej smakuje po trzech dniach.