Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Śledzie z ananasem i kukurydzą krok po kroku

postheadericon Egzotyczna sałatka z ananasem

Śledzie znane są na polskich stołach od wieków. Uważane są zwykle za postną potrawę, a także obiekt pożądania kobiet w ciąży. To jednak także doskonały dodatek do wielu sałatek.

Większość Pań domu przygotowuje tradycyjne śledziowe sałatki warstwowe, a także słynne śledzie w śmietanie. Najczęściej do sałatek dodaje się śledzie marynowane lub solone. Jednak ryby te można podawać także w bardziej egzotycznych połączeniach. Świetnie smakują śledzie przyrządzone po japońsku, czy też w wersji meksykańskiej, w sosie salsa. Bardzo ciekawe jest także połączenie śledzi ze słodkim ananasem. Wersji tej potrawy jest kilka, a w zależności od dodatków, potrawa może być słodka lub pikantna.

Sałatka z ananasem:

4 płaty śledziowe (matjasy)

1 puszka groszku konserwowego

1 por

30 dag świeżego ananasa

1 puszka kukurydzy

5 łyżek śmietany

pieprz i ostra papryka do smaku

Śledzie płuczemy (jeśli są bardzo słone, moczymy) i kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączamy, ananasa obieramy i kroimy. Pora myjemy i kroimy w drobne talarki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i papryką. Przed podaniem najlepiej jest sałatkę schłodzić.

Sałatka śledziowa z fasolą i ananasem:

5 płatów śledzia w oleju

2 plasterki ananasa z puszki

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy konserwowej

3 jajka

1 cebula

sól, pieprz

majonez

Śledzie odsączamy, płuczemy. Ryby, ananasa, jajka ugotowane na twardo i cebulę kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy, fasolkę dodatkowo przelewamy zimną wodą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku.

Śledzie z ananasem w sosie curry:

50 dag matjasów

kilka plastrów ananasa z puszki

5 łyżek majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

płaska łyżeczka curry

pieprz biały

Śledzie dokładnie myjemy, jeśli są zbyt słone moczymy w wodzie z mlekiem i odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki. Majonez, curry, pieprz mieszamy, można dodać odrobinę cukru. Takim sosem zalewamy kawałki śledzia. Przykrywamy. Sałatka najlepiej smakuje po trzech dniach.