postheadericon Sałatka z marynowanych śledzi

Śledzie podawane na przeróżne sposoby, powszechnie goszczą na Polskich stołach. W sklepach dostępne są śledzie marynowane, solone, a także korzenne. Do śledziowych sałatek wielowarstwowych najczęściej stosuje się śledzie solone lub marynowane. Solone, doskonale prezentują się zarówno w sałatce po japońsku, jak również sałatce hawajskiej z ananasami. Równie dobre do tradycyjnych śledzi pod pierzynką są te marynowane, choć można z nich przyrządzić także inne, wyśmienite sałatki.

Sałatka ze śledzia marynowanego:

4 płaty śledzia marynowanego

3 ogórki konserwowe

biała część pora

4 jajka

1 jabłko

½ puszki kukurydzy

10 dag sera żółtego

natka pietruszki

sól, pieprz, ostra i słodka papryka

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

Śledzie i kukurydzę odsączyć z zalewy. Śledzie, ogórki, jajka, jabłka, białą część pora oraz żółty ser pokroić w kostkę. Posiekać natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem wykonanym z jogurtu i majonezu, doprawionego solą, pieprzem i paprykami. Wszystko dokładnie wymieszać.

Bardzo ciekawy i oryginalny smak posiadają śledzie korzenne. Do przyrządzenia sałatki potrzeba:

4 filety śledzia korzennego w oleju

4 średnie ogórki kiszone

2 łodygi selera naciowego

1 duże jabłko

4 liście lodowej sałaty

1 łyżka miodu

2 łyżki oliwy

sól i biały pieprz do smaku Ogórki kroimy w cienkie paski, jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy. Do tego dodajemy śledzia pokrojonego w paseczki, pokrojone łodygi selera i liście sałaty. Dodajemy płynny miód i oliwę, doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie mieszamy.

Śledzie korzenne:

4 solone śledzie

2 średnie cebule

3 goździki

niewielka laska cynamonu

kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy

10 dag rodzynek

200 ml białego wina

łyżeczka cukru

mandarynka

Śledzie wymoczyć w wodzie, pokroić na niewielkie kawałki. Cukier i przyprawy zagotować w 150 ml wody, przecedzić, wywar połączyć z winem i zagotować, dodać rodzynki i ostudzić. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. W dużym słoiku układać na przemian śledzie i cebulę, na końcu zalać zalewą. Włożyć do lodówki na ok. 12 godz.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 17380 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Comet Cache: failed to write cache file for: `/salatka-ze-sledziami-marynowanymi-solonymi-korzennymi/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/kei/public_html/714.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`.' in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html ...', 9) #1 /home/kei/public_html/714.pl/wp-includes/functions.php(3730): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/kei/public_html/714.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/kei/public_html/714.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #5 /home/kei/public_html/714.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/kei/public_html/714.pl/wp-includes/load.php( in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435