Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Jak szybko przygotować matiasy krok po kroku

postheadericon Sałatka z marynowanych śledzi

Śledzie podawane na przeróżne sposoby, powszechnie goszczą na Polskich stołach. W sklepach dostępne są śledzie marynowane, solone, a także korzenne. Do śledziowych sałatek wielowarstwowych najczęściej stosuje się śledzie solone lub marynowane. Solone, doskonale prezentują się zarówno w sałatce po japońsku, jak również sałatce hawajskiej z ananasami. Równie dobre do tradycyjnych śledzi pod pierzynką są te marynowane, choć można z nich przyrządzić także inne, wyśmienite sałatki.

Sałatka ze śledzia marynowanego:

4 płaty śledzia marynowanego

3 ogórki konserwowe

biała część pora

4 jajka

1 jabłko

½ puszki kukurydzy

10 dag sera żółtego

natka pietruszki

sól, pieprz, ostra i słodka papryka

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

Śledzie i kukurydzę odsączyć z zalewy. Śledzie, ogórki, jajka, jabłka, białą część pora oraz żółty ser pokroić w kostkę. Posiekać natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem wykonanym z jogurtu i majonezu, doprawionego solą, pieprzem i paprykami. Wszystko dokładnie wymieszać.

Bardzo ciekawy i oryginalny smak posiadają śledzie korzenne. Do przyrządzenia sałatki potrzeba:

4 filety śledzia korzennego w oleju

4 średnie ogórki kiszone

2 łodygi selera naciowego

1 duże jabłko

4 liście lodowej sałaty

1 łyżka miodu

2 łyżki oliwy

sól i biały pieprz do smaku Ogórki kroimy w cienkie paski, jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy. Do tego dodajemy śledzia pokrojonego w paseczki, pokrojone łodygi selera i liście sałaty. Dodajemy płynny miód i oliwę, doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie mieszamy.

Śledzie korzenne:

4 solone śledzie

2 średnie cebule

3 goździki

niewielka laska cynamonu

kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy

10 dag rodzynek

200 ml białego wina

łyżeczka cukru

mandarynka

Śledzie wymoczyć w wodzie, pokroić na niewielkie kawałki. Cukier i przyprawy zagotować w 150 ml wody, przecedzić, wywar połączyć z winem i zagotować, dodać rodzynki i ostudzić. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. W dużym słoiku układać na przemian śledzie i cebulę, na końcu zalać zalewą. Włożyć do lodówki na ok. 12 godz.