Sałatka z marynowanych śledzi
Śledzie podawane na przeróżne sposoby, powszechnie goszczą na Polskich stołach. W sklepach dostępne są śledzie marynowane, solone, a także korzenne. Do śledziowych sałatek wielowarstwowych najczęściej stosuje się śledzie solone lub marynowane. Solone, doskonale prezentują się zarówno w sałatce po japońsku, jak również sałatce hawajskiej z ananasami. Równie dobre do tradycyjnych śledzi pod pierzynką są te marynowane, choć można z nich przyrządzić także inne, wyśmienite sałatki.
Sałatka ze śledzia marynowanego:
4 płaty śledzia marynowanego
3 ogórki konserwowe
biała część pora
4 jajka
1 jabłko
½ puszki kukurydzy
10 dag sera żółtego
natka pietruszki
sól, pieprz, ostra i słodka papryka
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
Śledzie i kukurydzę odsączyć z zalewy. Śledzie, ogórki, jajka, jabłka, białą część pora oraz żółty ser pokroić w kostkę. Posiekać natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem wykonanym z jogurtu i majonezu, doprawionego solą, pieprzem i paprykami. Wszystko dokładnie wymieszać.
Bardzo ciekawy i oryginalny smak posiadają śledzie korzenne. Do przyrządzenia sałatki potrzeba:
4 filety śledzia korzennego w oleju
4 średnie ogórki kiszone
2 łodygi selera naciowego
1 duże jabłko
4 liście lodowej sałaty
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
sól i biały pieprz do smaku Ogórki kroimy w cienkie paski, jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy. Do tego dodajemy śledzia pokrojonego w paseczki, pokrojone łodygi selera i liście sałaty. Dodajemy płynny miód i oliwę, doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie mieszamy.
Śledzie korzenne:
4 solone śledzie
2 średnie cebule
3 goździki
niewielka laska cynamonu
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy
10 dag rodzynek
200 ml białego wina
łyżeczka cukru
mandarynka
Śledzie wymoczyć w wodzie, pokroić na niewielkie kawałki. Cukier i przyprawy zagotować w 150 ml wody, przecedzić, wywar połączyć z winem i zagotować, dodać rodzynki i ostudzić. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. W dużym słoiku układać na przemian śledzie i cebulę, na końcu zalać zalewą. Włożyć do lodówki na ok. 12 godz.