Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Matiasy z ogórkiem i groszkiem krok po kroku

postheadericon Oryginalna sałatka po japońsku

Śledzie przyrządza się na wiele sposobów, zarówno bardziej tradycyjnych, jak śledzie pod pierzynką, czy różne sałatki ze śledziami marynowanymi, jak również w wersjach bardziej egzotycznych, jak choćby śledzie z dodatkiem rodzynek i orzechów. Pewną odmianę stanowią śledzie po japońsku.

Śledzie po japońsku:

6 matiasów

3 jajka

¾ puszki groszku

3 ogórki kiszone

nieduża cebula

sól, pieprz

majonez

łyżka jogurtu naturalnego

Śledzie moczyć w chłodnej, przegotowanej wodzie około godz. Następnie osuszyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i posiekać, ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na talerzu. Odcedzony groszek wymieszać z cebulą i ogórkami i ułożyć na około jajek. Na to położyć śledzie pokrojone w paski. Całość polać majonezem wymieszanym z jogurtem i doprawionym solą i pieprzem. Tę wersję śledzi po japońsku można także nieco zmodyfikować.

Składniki:

3 jajka

2 średnie cebule

12 plastrów ogórka kiszonego

groszek konserwowy

majonez

3 płaty śledzi marynowanych

słodka papryka w proszku

ocet spirytusowy 10%

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na połówki. Cebulę posiekać w piórka, przełożyć na sito i sparzyć. Odsączoną, posypać 2 łyżeczkami słodkiej papryki i polać 3 łyżeczkami octu, dokładnie wymieszać. Cebulę ułożyć na półmisku, na niej umieścić plastry ogórka w sześciu kolumnach, a następnie połówki jajek. Śledzie odsączyć i przekroić wzdłuż na połówki. Każdą połówką owinąć jajka. Udekorować majonezem. Całość posypać groszkiem konserwowym.

Bardzo prosta sałatka śledziowa po japońsku:

30 dag filetów śledziowych w oleju

2 cebule

½ puszki groszku konserwowego

¾ szkl. gęstej śmietany

2 łyżki musztardy

łyżka oleju

cukier, pieprz, sól

zielona sałata i ugotowane marchewka do dekoracji

Osączone śledzie kroimy w cienkie paseczki. Cebulę kroimy w cienkie talarki, sparzamy i odcedzamy. Musztardę mieszamy ze śmietaną i olejem, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i solą. Śledzie mieszamy z groszkiem i cebulą. Całość polewamy sosem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.