postheadericon Z ziemniakami, fasolą lub groszkiem

Śledzie można podawać w różnych postaciach. Pyszne, śledzie pod pierzynką, czy też tradycyjne w śledzie w occie, to tylko jeden z nielicznych propozycji. Dla osób lubiących eksperymentować, doskonałym połączeniem może okazać się śledź z ananasem lub też w wersji egzotycznej, jako sałatka po japońsku czy też w wersji z sosem salsa. Dla osób lubiących tradycje, doskonałym daniem będzie sałatka śledziowa z ziemniakami i fasolą.

Do jej przygotowania potrzeba:

2 śledzie

4 ziemniaki

½ szkl. drobnej fasoli

2 kiszone ogórki

jabłko

cebula

2 łyżki majonezu

pomidor, papryka, szczypiorek, natka pietruszki do dekoracji

sól

Śledzie moczymy, jeśli są w całości sprawiamy, kroimy w paski. Ziemniaki gotujemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Namoczoną fasolę gotujemy, odcedzamy. Cebulę drobno siekamy, ogórki i jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy i dekorujemy. Podajemy z pieczywem.

Śledziowa sałatka z fasolką:

4 śledzie matjasy

puszka czerwonej fasoli

puszka białej fasoli konserwowej

cebula

4 ogórki kiszone

2 łyżki majonezu

natka pietruszki

pieprz

Matjasy myjemy i moczymy w zimnej wodzie. Fasolę odsączamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę, cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy, śledzie kroimy w większą kostkę. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem.

Sałatka śledziowa z groszkiem:

ok. 1 kg ziemniaków

350 g śledzi

1 puszka zielonego groszku

2 średnie cebule

1 szkl. majonezu

1 łyżka octu winnego

sól, pieprz, chili

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, kroimy na większa kostkę, skrapiamy octem. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, a cebulą w piórka. Groszek odsączamy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku. Podajemy na zimno.

Jak wszystkie sałatki śledziowe, także warstwowe, najlepiej jest przyrządzić je dzień wcześniej, szczelnie przykryć i włożyć do lodówki. Wtedy wszystkie składniki dobrze się „przegryzą” i sałatka uzyska przepyszny, wyrazisty smak, któremu nie oprze się żaden amator śledzi.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 17352 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Comet Cache: failed to write cache file for: `/z-ziemniakami-fasola-lub-groszkiem/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/kei/public_html/714.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`.' in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html ...', 9) #1 /home/kei/public_html/714.pl/wp-includes/functions.php(3730): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/kei/public_html/714.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/kei/public_html/714.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #5 /home/kei/public_html/714.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/kei/public_html/714.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('sh in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435