Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Matiasy z czerwona fasolką krok po kroku

postheadericon Z ziemniakami, fasolą lub groszkiem

Śledzie można podawać w różnych postaciach. Pyszne, śledzie pod pierzynką, czy też tradycyjne w śledzie w occie, to tylko jeden z nielicznych propozycji. Dla osób lubiących eksperymentować, doskonałym połączeniem może okazać się śledź z ananasem lub też w wersji egzotycznej, jako sałatka po japońsku czy też w wersji z sosem salsa. Dla osób lubiących tradycje, doskonałym daniem będzie sałatka śledziowa z ziemniakami i fasolą.

Do jej przygotowania potrzeba:

2 śledzie

4 ziemniaki

½ szkl. drobnej fasoli

2 kiszone ogórki

jabłko

cebula

2 łyżki majonezu

pomidor, papryka, szczypiorek, natka pietruszki do dekoracji

sól

Śledzie moczymy, jeśli są w całości sprawiamy, kroimy w paski. Ziemniaki gotujemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Namoczoną fasolę gotujemy, odcedzamy. Cebulę drobno siekamy, ogórki i jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy i dekorujemy. Podajemy z pieczywem.

Śledziowa sałatka z fasolką:

4 śledzie matjasy

puszka czerwonej fasoli

puszka białej fasoli konserwowej

cebula

4 ogórki kiszone

2 łyżki majonezu

natka pietruszki

pieprz

Matjasy myjemy i moczymy w zimnej wodzie. Fasolę odsączamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę, cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy, śledzie kroimy w większą kostkę. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem.

Sałatka śledziowa z groszkiem:

ok. 1 kg ziemniaków

350 g śledzi

1 puszka zielonego groszku

2 średnie cebule

1 szkl. majonezu

1 łyżka octu winnego

sól, pieprz, chili

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, kroimy na większa kostkę, skrapiamy octem. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, a cebulą w piórka. Groszek odsączamy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku. Podajemy na zimno.

Jak wszystkie sałatki śledziowe, także warstwowe, najlepiej jest przyrządzić je dzień wcześniej, szczelnie przykryć i włożyć do lodówki. Wtedy wszystkie składniki dobrze się „przegryzą” i sałatka uzyska przepyszny, wyrazisty smak, któremu nie oprze się żaden amator śledzi.