Tradycyjne śledzie w śmietanie lub occie
Śledzie cieszą się niezwykłą popularnością w Polsce. Obok tradycyjnych śledzi pod pierzynką, dużą popularnością cieszą się także bardziej egzotyczne sałatki śledziowe, czy też sałatka sułtańska. Jednak śledzie nigdy nie smakują tak dobrze, jak we Wigilię. Niemal w każdym Polskim domu, tradycyjnie pojawiają się na wigilijnym stole. Podawane są zazwyczaj na trzy sposoby: w śmietanie, w occie lub jako sałatka szuba.
Śledzie w śmietanie:
25 dag śledzi solonych
1 dużą cebula
3 ogórki konserwowe
1 duże kwaskowe jabłko
cukier, biały pieprz
ocet
kubek śmietany 18%
3 łyżki majonezu
Śledzie moczymy przez 2 godz. w mleku, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki, a następnie skrapiamy octem i posypujemy pieprzem. Cebulę, ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę. Śmietanę mieszamy z majonezem, łączymy z pokrojonymi warzywami, doprawiamy cukrem. Śledzie polewamy sosem i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Śledzie w occie:
kilka płatów śledziowych
2 cebule
½ szkl. octu
cukier
listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, sól
Śledzie, jeśli są zbyt słone, moczymy w wodzie, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w krążki i gotujemy kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy listek laurowy, ziele i odrobinę soli oraz cukier. Pod koniec gotowania dolewamy ocet. Zalewa powinna być winno-słodka. Śledzie układamy warstwami w słoiku na przemian z cebulą z zalewy. Całość zalewamy zimną zalewą i przechowujemy w lodówce 2-3 dni.
Sałatka Szuba:
3 płaty śledziowe
3 jajka ugotowane na twardo
3 marchewki
3 ziemniaki
2 cebule
3 buraki majonez
Marchewkę, buraki i ziemniaki gotujemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy, jajka ścieramy na tarce o małych oczkach. Śledzie kroimy w drobną kostkę i układamy na dnie salaterki. Na to kładziemy: cebulę, cienką warstwę majonezu, buraczki, część majonezu, ziemniaki, majonez, marchewką i resztę majonezu. Całość posypujemy jajkiem. Schłodzić. Można potraktować tę potrawę jako kolejną wersję warstwowej sałatki śledziowej, którą podawać można także jako danie obiadowe.