Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Przepis na świąteczną sałatkę śledziową krok po kroku

postheadericon Tradycyjne śledzie w śmietanie lub occie

Śledzie cieszą się niezwykłą popularnością w Polsce. Obok tradycyjnych śledzi pod pierzynką, dużą popularnością cieszą się także bardziej egzotyczne sałatki śledziowe, czy też sałatka sułtańska. Jednak śledzie nigdy nie smakują tak dobrze, jak we Wigilię. Niemal w każdym Polskim domu, tradycyjnie pojawiają się na wigilijnym stole. Podawane są zazwyczaj na trzy sposoby: w śmietanie, w occie lub jako sałatka szuba.

Śledzie w śmietanie:

25 dag śledzi solonych

1 dużą cebula

3 ogórki konserwowe

1 duże kwaskowe jabłko

cukier, biały pieprz

ocet

kubek śmietany 18%

3 łyżki majonezu

Śledzie moczymy przez 2 godz. w mleku, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki, a następnie skrapiamy octem i posypujemy pieprzem. Cebulę, ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę. Śmietanę mieszamy z majonezem, łączymy z pokrojonymi warzywami, doprawiamy cukrem. Śledzie polewamy sosem i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Śledzie w occie:

kilka płatów śledziowych

2 cebule

½ szkl. octu

cukier

listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, sól

Śledzie, jeśli są zbyt słone, moczymy w wodzie, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w krążki i gotujemy kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy listek laurowy, ziele i odrobinę soli oraz cukier. Pod koniec gotowania dolewamy ocet. Zalewa powinna być winno-słodka. Śledzie układamy warstwami w słoiku na przemian z cebulą z zalewy. Całość zalewamy zimną zalewą i przechowujemy w lodówce 2-3 dni.

Sałatka Szuba:

3 płaty śledziowe

3 jajka ugotowane na twardo

3 marchewki

3 ziemniaki

2 cebule

3 buraki majonez

Marchewkę, buraki i ziemniaki gotujemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy, jajka ścieramy na tarce o małych oczkach. Śledzie kroimy w drobną kostkę i układamy na dnie salaterki. Na to kładziemy: cebulę, cienką warstwę majonezu, buraczki, część majonezu, ziemniaki, majonez, marchewką i resztę majonezu. Całość posypujemy jajkiem. Schłodzić. Można potraktować tę potrawę jako kolejną wersję warstwowej sałatki śledziowej, którą podawać można także jako danie obiadowe.