Na słodko z rodzynkami i orzechami
Śledzie podawać można na bardzo wiele sposobów. We Wigilię zajadamy się tradycyjnymi śledziami w śmietanie, które także można zastąpić śledziami pod pierzynką. Ryba ta doskonale prezentuje się, tak w wersji znanej, jako sałatka z fasolą, bardziej orientalnej, jak śledzie w sosie sala, tak na ostro, jak i na słodko. Wiele osób zajada się śledziami korzennymi lub łączy śledzie z ananasem.
U tych, którzy lubią eksperymentować z łączeniem smaków, prawdziwy zachwyt wzbudzi połączenie śledzi z rodzynkami i orzechami.
Sałatka sułtańska:
250 g filetów śledziowych
1 cebula
2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
½ pęczka pietruszki
pieprz
¼ szkl. oleju
Filety śledziowe kroimy na paseczki 3-4 cm. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez ok. 5 min, by zmiękły. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, natkę pietruszki siekamy. Mieszamy olej z pieprzem i musztardą, do tego dodajemy pozostałe składniki. Wszystko delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, na przynajmniej 24 godz.
W sałatce tej miesza się kilka smaków: słoność śledzi, słodycz rodzynek, ostrość musztardy, słodycz i gorzkość orzechów. Jednak ich połączenie daje naprawdę zdumiewające rezultaty.
Śledzie po sułtańsku z sosem tabasco:
500 g filetów śledziowych
sok z ½ cytryny
80-100 ml oleju
2-3 cebule
¾ szkl. przecieru pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
100 – 150 g rodzynek
1/3 łyżeczki soli
¼ łyżeczki sosu paprykowego tabasco
1 płaska łyżeczka cukru
Śledzie płuczemy i moczymy w zimnej wodzie 2-3 godz., osuszamy i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na co najmniej 2 godz., a najlepiej na noc do lodówki. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju. Gdy zacznie się złocić dodajemy koncentrat i przecier pomidorowy i smażymy 2-3 min stale mieszając. Dodajemy sparzone wrzątkiem rodzynki i trzymamy jeszcze na ogni (ok. 1-2 min). Ściągamy z ognia, doprawiamy solą, cukrem i sosem tabasco. Śledzie kroimy w paski. W słoiku układamy na przemian śledzie i zalewę lub całość mieszamy i przekładamy do słoika. Wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godz.