Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Śledzie na słodko z orzechami krok po kroku

postheadericon Na słodko z rodzynkami i orzechami

Śledzie podawać można na bardzo wiele sposobów. We Wigilię zajadamy się tradycyjnymi śledziami w śmietanie, które także można zastąpić śledziami pod pierzynką. Ryba ta doskonale prezentuje się, tak w wersji znanej, jako sałatka z fasolą, bardziej orientalnej, jak śledzie w sosie sala, tak na ostro, jak i na słodko. Wiele osób zajada się śledziami korzennymi lub łączy śledzie z ananasem.

U tych, którzy lubią eksperymentować z łączeniem smaków, prawdziwy zachwyt wzbudzi połączenie śledzi z rodzynkami i orzechami.

Sałatka sułtańska:

250 g filetów śledziowych

1 cebula

2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej

50 g rodzynek

50 g orzechów włoskich

½ pęczka pietruszki

pieprz

¼ szkl. oleju

Filety śledziowe kroimy na paseczki 3-4 cm. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez ok. 5 min, by zmiękły. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, natkę pietruszki siekamy. Mieszamy olej z pieprzem i musztardą, do tego dodajemy pozostałe składniki. Wszystko delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, na przynajmniej 24 godz.

W sałatce tej miesza się kilka smaków: słoność śledzi, słodycz rodzynek, ostrość musztardy, słodycz i gorzkość orzechów. Jednak ich połączenie daje naprawdę zdumiewające rezultaty.

Śledzie po sułtańsku z sosem tabasco:

500 g filetów śledziowych

sok z ½ cytryny

80-100 ml oleju

2-3 cebule

¾ szkl. przecieru pomidorowego

3 łyżki koncentratu pomidorowego

100 – 150 g rodzynek

1/3 łyżeczki soli

¼ łyżeczki sosu paprykowego tabasco

1 płaska łyżeczka cukru

Śledzie płuczemy i moczymy w zimnej wodzie 2-3 godz., osuszamy i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na co najmniej 2 godz., a najlepiej na noc do lodówki. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju. Gdy zacznie się złocić dodajemy koncentrat i przecier pomidorowy i smażymy 2-3 min stale mieszając. Dodajemy sparzone wrzątkiem rodzynki i trzymamy jeszcze na ogni (ok. 1-2 min). Ściągamy z ognia, doprawiamy solą, cukrem i sosem tabasco. Śledzie kroimy w paski. W słoiku układamy na przemian śledzie i zalewę lub całość mieszamy i przekładamy do słoika. Wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godz.