Warstwowa z burakami, jajkiem i serem
Śledzie, to nie tylko tradycyjna sałatka na Wigilię, czy też wyjęte ze słoiczka prosto na kanapkę. To także doskonały dodatek do wielu sałatek śledziowych na słodko, a także pikantnych. Dzięki dostępności składników, większość z nich można wykonywać przez cały rok.
Jedną z bardziej popularnych i niezbyt pracochłonną, ale za to pięknie się prezentującą, jest sałatka warstwowa śledziowa z ziemniakami, burakami i żółtym serem.
Potrzeba:
4-5 śledzi (słone)
2 cebule
2-3 ugotowane buraki
2 ugotowane marchewki
3-5 ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
1-2 ogórki kiszone
2-3 ugotowane na twardo jajka
30 dag sera żółtego
Sos: (I opcja) majonez, sól pieprz
(II opcja) słoik majonezu (400 g) 150 g jogurtu naturalnego lub śmietany, 2 łyżki musztardy, sól, pieprz Wszystkie warzywa (poza cebulą) gotujemy w skórce, studzimy i obieramy. Śledzie moczymy w wodzie z niewielką ilością mleka lub samym mleku około 3 godzin. Odsączamy i kroimy na 1,5 cm plastry. Ser żółty trzemy na tarce o dużych oczkach. Ugotowane warzywa, cebulę i jajka trzemy na tarce. Układamy warstwowo: śledzie, cebulę, smarujemy sosem, następnie ziemniaki, marchewkę, znów smarujemy sosem. Na to układamy ogórki kiszone, buraki i znowu sos. Na wierzchu posypujemy jajkiem i dajemy warstwę żółtego sera. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Sałatka warstwowa śledziowa z jabłkami:
40 dag filetów śledziowych
1 mała czerwona cebula
sok z połowy cytryny
4 ugotowane w mundurkach ziemniaki
1 słoiczek buraczków wiórki (30 dag)
1 jabłko
4 jajka ugotowane na twardo
majonez sałatkowy
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Filety moczymy w wodzie około 1 godz., odsączamy, kroimy w paseczki i skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy pieprzem. Cebulę siekamy, ziemniaki kroimy w kostkę, buraczki dokładnie odsączamy z soku. Obrane jabłko oraz białka jajek trzemy na tarce o grubych oczkach, a osobno żółtka na małych oczkach. Majonez łączymy ze śmietaną. W przezroczystej salaterce układamy warstwowo: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebula, sos majonezowy, buraczki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek, żółtka.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.